PLUS DOBRI SAVJETI

Najpopularnije slavonske šparoge naručuju se od Osijeka do Zagreba, a s njima kuhaju i poznati chefovi, evo kako do njih

Marina Petrović iz OPG Petrović, jednog od najpopularnijih proizvođača šparoga u zemlji, otkrila nam je i male tajne pripreme jela s proljetnim plodovima

Stigla je sezona šparoga iz uzgoja, a to za obitelj Petrović iz slavonskih Šaptinovaca znači puno rada na zemlji i ubiranja plodova koje svake godine jedva dočekaju. Kako su nam ispričali u kratkom razgovoru, početku sezone uvijek se vesele, jer to znači da stiže i sunce, toplo vrijeme i, zapravo, kako kažu, najljepše doba u godini.

"Svake godine pristiže nam sve veći broj narudžbi jer se sve više ljudi upoznaje s ovom namirnicom i onima kojima se šparoga svidi, postaje im omiljena proljetna namirnica", rekla nam je u kratkom razgovoru Marina Petrović.

image
Privatna Arhiva/

No, ono zbog čega smo započeli razgovor bio je mraz koji je njihove nasade pogodio prije nekoliko dana i koji je branje šparoga stopirao na 10-ak dana. Upravo ta situacija jedna je od onih koje kao kupci rijetko shvaćamo ozbiljno, a obitelji koja je uzgoju šparoga uvelike posvećena, stvara velike probleme. I tako svake godine iznova.

"Mraz nam je svake godine gotovo neizbježan jer su u rano proljeće još vrijeme i temperature promjenjivi, a on kada pogodi nasad šparoge, svaki izdanak ‘sprži‘ i on se osuši. Tada je potrebno sve porezati na nulu, u ravnini s površinom zemlje da mogu ponovo rasti novi, zdravi izdanci. Sunce i toplo vrijeme su izrazito povoljni uvjeti za što brži rast šparoge", objasnila nam je Marina te dodala kako uzgoj šparoga, iako se možda može učiniti, nije nimalo jednostavan te zahtjeva puno znanja, iskustva, ulaganja i učenja.

image
Privatna Arhiva/

Svake godine na svom imanju ubiru oko 1,5 do dvije tone šparoga po hektaru i prodaju ih na području Našica, Osijeka, Zagreba i okolice, gdje je moguća dostava. Njihove šparoga naručiti se mogu putem društvenih mreža, točnije Instagram profila. Cijena za vezicu od jednog kilograma je 7 eura, dok će vas vezica od 400 grama koštati 3 eura.

A ŠTO KADA IH JEDNOM DOBIJETE U RUKE?

"Šparoge je najbolje držati u vodi, tj. samo njezino dno, koje naj taj način povlači vlagu i tako je održava svježom do 10-ak dana. Bitno je samo jednom dnevno promijeniti vodu. Kao, primjerice, što držite cvijeće u vazi. Zanimljivo je da će na taj način šparoga preko noći narasti čak za 1 do 2 cm", rekla nam je Marina i dodala kako je važno napomenuti da dio gdje šparoga puca, tamo se odvaja mekši dio od tvrđeg, no kako mnogi rade grešku i tvrđi, drvenasti dio bacaju.

"On se upotrebljava za juhe i čaj, koji je izvrstan pripravak za probleme mokraćnih puteva", dodala je.

image
Privatna Arhiva/

SLAVONSKI MENI U ZNAKU ŠPAROGA

U slučaju da se prije kupnje želite uvjeriti u kvalitetu njihovih šparoga, dobro je dodati kako ih kušati možete u restoranu Crna Svinja u Čepinu, s kojim Petrovići imaju dugogodišnju suradnju i gdje je trenutno pripremaju na nekoliko načina. Među ostalim, nude juhu s tartarom od šparoga, a poslužuju ih i uz smuđa te uz french rack od crne slavonske svinje.

Osim toga, posljednje tri godine surađuju i s restoranom i vinarijom Josić, a upravo tamo sada se nudi i cijeli meni posvećen samo šparogama. Samo neka od jela koja u kuhinji restorana i vinarije Josić kuha chef Tomica Đukić su jagerschnitzel sa šparogama i parisienne krumpirom, biftek i pljukanci sa šparogama te pačja prsa sa šparogama.

A ŠTO DOMA KUHATI SA ŠPAROGAMA?

Na kraju, pitali smo Marinu da nam otkrije svoj omiljeni recept sa šparogama.

"Nama su najdraži oni najbrži recepti sa šparogama jer u sezoni za druge ni nemamo previše vremena. Najbrži, a jako ukusni recepti su svima poznata fritaja, rižoto, smotuljci od lisnatog tijesta, slana štrudla, tjestenina s povrćem i slično", rekla nam je.

Inspirirani njihovom pričom, odmah smo zavirili u svoju zbirku recepata i u nastavku vam ostavljamo tri favorita kojima se svake godine jedva čekamo vratiti.

DIZANI ŠTAPIĆI SA ŠPAROGAMA

image
Lidija Lončarić/

ŠPAROGE NA SALATU

image
Berislava Picek/

PIZZA SA ŠPAROGAMA

Trebat će vam:

tijesto za pizzu
15-ak tanjih zelenih šparoga
nekoliko tanko narezanih šnita mesnatije slanine
1 pakiranje mozzarelle
6-8 cherry rajčica
4-5 žlica domaćeg kečapa ili gustog soka od rajčice
1 mladi češnjak
origano
papar
maslinovo ulje

Priprema:

Razvaljajte tijesto za pizzu pa stavite u veci okrugli pleh. Namažite tijesto ravnomjerno kečapom. Poslažite ploške mozzarelle, narezane cherry rajčice ta rasporedite u krug šparoge. Na kraju na pizzu stavite narezanu slaninu, pa pospite sve origanom i malo popaprite. Pecite na 200-220 stupnjeva. Kada je pizza gotova, pokapajte je maslinovim uljem i pospite sitno sjeckanim mladim češnjakom.

image
Mario Kucera/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:00