PROLJETNA AKTIVNOST

S jednim kućanskim zadatkom možete skidati kalorije i osvježiti svoj dom!

 /SHUTTERSTOCK
S Andreom Solomun, poznatom trenericom i zagovornicom holističkog pristupa zdravlju, razgovaramo o tome kako dovesti tijelo u fit formu bez ulaska u teretanu

Proljeće je sinonim za nove početke. Buđenje prirode, duži dani i mirisi šarenog livadnog cvijeća i rascvjetalih krošnja, nošeni na toplom povjetarcu, bude u nama želju za promjenama, potičući nas da nakon zimske pasivnosti i kraćeg boravka na otvorenom više brinemo o sebi. Mnogi će odlučiti meditirati, izaći šetati, rolati ili voziti bicikl, neki će promijeniti frizuru i garderobu, a neki će krenuti u teretanu i početi paziti na prehranu.

No, osim ulaganja u sebe, mnogi će proljetnu energiju usmjeriti u osvježenje doma: unijet će cvijeće, kupiti nove floralne jastučnice te skinuti zimske zavjese ne bi li sunce ušlo dublje u prostor. Ponekad bi i to moglo biti dovoljno, ali oni spremni za malo veće preinake znaju da će najveću promjenu doživjeti bojanjem zidova u domu. Ne samo da će nove boje transformirati vaš dom, nego će pozitivno utjecati na vaše raspoloženje, ali i tijelo, potičući vas na aktivnost i tjelovježbu, i to bez ulaska u teretanu. Naime, bojanje zidova i stropova može se, baš kao i većina kućanskih zadataka, smatrati svojevrsnim treningom koji može pomoći da dođete u fit formu. Uostalom, sigurni smo da ste svi barem jednom bojanjem zidova i stropova doživjeli upalu mišića leđa i ruku, a uređivanjem vrta upalu mišića stražnjice i nogu. Zar ne?

image
/SHUTTERSTOCK

Bivša balerina Andrea Solomun, poznata stručnjakinja, trenerica i zagovornica holističkog pristupa zdravlju, ističe kako se često zaboravlja da je do prije par stotina godina fizička spremnost proizlazila iz svakodnevnog, za preživljavanje nužnog, kretanja. Nekada je to bila izgradnja nastamba za život, a danas bi se ona mogla usporediti s kućanskim poslovima koje pružaju određenu razinu fizičke zahtjevnosti nalik treniranju, u nekim od segmenata.

- Kretanje i aktivnost, uz kvalitetan san i nutritivno bogatu prehranu, ključ su zdravlja. Time podržavamo očuvanje mišićne mase, sprječavamo i niz metaboličkih bolesti, kao što su inzulinska rezistencija, visok tlak i nakupljanje opasnog visceralnog masnog tkiva, a ujedno dodajemo život i kvalitetu godinama ispred nas i podsjećamo neurološki sustav da smo još uvijek tu: "Alive and kicking" - kaže Andrea Solomun.

image

Andrea Solomun

Ivan Pavliš

Dodaje kako se često razmišlja o vježbanju samo kao o treninzima rezerviranim za teretanu ili neki trening studio. Međutim, jedna od aktivnosti koja doprinosi općem kretanju, a tako i zdravlju, zaista jesu kućanski poslovi, među kojima je i bojanje zidova.

Razmišljate li o makeoveru doma upravo kroz bojanje zidova i stropova u domu, nije naodmet znati i koje su boje ovog proljeća u trendu. Bež i neutralne boje sveprisutne su već godinama na društvenim mrežama, što je razumljivo s obzirom na to da one idu uz sve. No, ove godine predviđa se pomak prema zasićenijim tonovima i odmak od potpuno bijelih životnih prostora. Tako se spominju tamniji tonovi, poput tamnoplave, boje ugljena i sofisticirane nijanse šumskozelene i bordo, ali i nježnije, umirujuće nijanse poput kadulje. Naravno, zelena je i dalje "in".

image
/SHUTTERSTOCK

Već neko vrijeme brzorastućim se trendom pokazuje i oslikavanje zidova. Pritom se neki odlučuju za bojanje stropa u kontrastnu boju u odnosu na zidove, a neki teže "color drenchingu", tehnici koja podrazumijeva "natapanje" jedne prostorije istom bojom. Trendove, naravno, ne treba slijepo pratiti, odlučite se za tehniku koja će odgovarati vašem karakteru i vašem prostoru, a idealnu nijansu pronađite u tvrtki JUB, koji ovog proljeća svojom nagradnom igrom "Aktiviraj se uz JUPOL" potiče upravo na fizičku aktivnost u domu.

Inače, ovaj najstariji proizvođač zidnih boja u cijeloj regiji može se pohvaliti JUPOL Classic bojom s niskom emisijom hlapivih tvari u prostor, koja je čak 11 puta zaredom dobila prestižno priznanje Trusted Brand, dok je njegova JUPOL Gold advanced boja dostupna u više od 10.000 nijansi.

Kad pronađete svoju idealnu nijansu, motivirani podatkom da se svaka radnja može promatrati kao pojedina vježba, pobrinite se da pripremite dom za bojanje. Za početak sklonite sav namještaj. To je, kaže, Andrea Solomun, zaista u punom smislu te riječi - trening snage.

Aktiviraj se uz JUPOL

I tvrtka JUB potiče na proljetne aktivnosti! Kupnjom JUPOL Classic ili JUPOL Gold boja od 2. do 30. travnja 2024. godine možete sudjelovati u velikoj nagradnoj igri čija je glavna nagrada Family paket u termama Olimia. Sudionici imaju priliku osvojiti i palice za hodanje, sunčane naočale, ručnik za plažu, JUPOL valjak... Više o pravilima nagradne igre "Aktiviraj se uz JUPOL" i uputama za prijavu potražite OVDJE.

- Namještaj često teži desetke kilograma i njegovim pomicanjem radit će cijelo tijelo. Zato i valja biti oprezan kako se ne biste ozlijedili - savjetuje, dodajući kako će bojanjem zidova i stropova gornji dio tijela odraditi pozamašan i zahtjevan trening.

- Dizanje ruku iznad razine ramena pospješit će rad na mobilnosti tijela i povećati opseg pokreta ramenog obruča koji nam je zbog sjedilačkog načina života drastično narušen - kaže.

Tijekom višesatnog bojanja zidova jedna se radnja često ponavlja, a to je dizanje i pomicanje kante. Ta radnja, nastavlja Andrea, tehnikom i zahtjevnošću nalikuje dizanju girja i radu čučnjeva, pri čemu će vam raditi core, mišići nogu i stražnjice te hvat ruku. Nadalje, penjanje po ljestvama gore - dolje dobro je za mišiće nogu i stražnjice, dok balansiranje na ljestvama podrazumijeva stabilnost cijelog tijela, kao i proprioceptivne sposobnosti što znači da se istodobno radi na tijelu i organu mozga. Također, potezima gore-dolje te lijevo-desno rade leđa ruke i šake, a ne smiju se zaboraviti ni manji zahvati koji također angažiraju tijelo, poput lijepljenja zaštitne trake. Primjerice, 50 metara zalijepljene trake JUB uspoređuje s rastezanjem elastične trake 50 puta, dok bi 100 poteza svakom rukom gore - dolje trebalo biti dovoljno za 10 kvadrata obojenog zida.

image
/SHUTTERSTOCK

Ipak, Andrea napominje da kućanski poslovi, osim ako nisu intenzivniji fizički rad, ne mogu zamijeniti strukturiran trening gdje je fokus na specifično odabranom cilju, ali mogu doprinijeti povećanju rada tijela i količini volumena prijeko potrebnom za izgradnju i čuvanje mišićne mase, kao i općem kretanju potrebnom za našu energetsku efikasnost.

image

Andrea Solomun

Igor Dugandžić

- Svakako treba imati na umu da strukturirani treninzi pripremaju tijelo na radove u kući. Naime, ovakav oblik "treninga" jest sjajan doprinos općem kretanju i zdravlju, ali treba biti podržan nekom sviješću o formi izvođenja pokreta koji su prethodno naučeni strukturiranim treningom kako se ne bi ozlijedili. Gledajte ih kao fenomenalnu suplementaciju i umjesto toga da angažirate majstore, možda se okušajte u samostalnom radu po kući - kaže.

Koliko kalorija trošimo bojanjem zidova?

Je li čišćenje i uređenje doma uzaludno trošenje slobodnog vremena? Ne! Od kućanskih poslova u kojima malo tko uživa, poput čišćenja poda, brisanja prozorskih stakla, glačanja i bojanja zidova, možete mati višestruke koristi. Pokazalo je to i istraživanje tvrtke Wren Kitchens, prema kojemu obavljanje kućanskih zadataka može pomoći u sagorijevanju čak 20.000 kalorija na mjesec.

Naime, britanski proizvođač i prodavač ugradbenih kuhinja i spavaćih soba proveo je prije nekoliko godina studiju na 1000 sudionika kako bi otkrio prosječno vrijeme provedeno na dnevnim i tjednim zadacima u britanskim kućanstvima, a zatim je koristeći kalkulator potrošnje kalorija izračunao koliko bi osoba prosječne težine od 70 kilograma izgubila kalorija u mjesec dana obavljajući pojedini kućanski posao svaki tjedan.

Ispalo je da čišćenje kuće, ako svakog tjedna na tu aktivnost potrošite četiri i pol sata, pomaže u sagorijevanju ukupno 3976 kalorija na mjesečnoj razini, što je ekvivalent 3340 ‘marinaca‘, odnosno ‘burpee-ja‘ - vježbi visokog intenziteta koja se sastoji od čučnja, skleka i skoka, a koja podsjeća na žestoku obuku marinaca jer njezino ponavljanje predstavlja izuzetno efikasan kondicijski trening.

Pet sati kuhanja tjedno, prema istom istraživanju, može dovesti do potrošnje 2856 kalorija u mjesec dana, što je isto kao da ste, navodi Wren Kitchens, napravili 2400 ‘marinaca‘.

Nadalje, podaci su pokazali kako se tijekom dvosatnog brisanja poda tjedno može potrošiti 2724 kalorija u mjesec dana, a trosatnim čišćenjem blagovaonskog stola i pranjem posuđa 1932 kalorija. Ako svaki tjedan tri sata provedete pospremajući odjeću, u mjesec dana možete potrošiti 1708 kalorija, a ako svaki tjedan glačate dva i pol sata, u mjesec dana će se ‘otopiti‘ 1360 kalorija. S redovitim pospremanjem kreveta, pak, ‘otići će‘ 1316 kalorija. Naravno, potrošene kalorije, istaknuto je po objavi rezultata, ovise o težini osobe, a ovi se izračuni odnose na osobu tjelesne težine od 70 kilograma: "osobe s više kilograma sagorjet će više kalorija, ali ako imaju manje, sagorjet će manje".

Izvješća odjela za informacije o zdravlju potrošača Harvard Health Publishing pri Medicinskom fakultetu sveučilišta Harvard pokazalo je pak da osobe tjelesne težine 70 kilograma tijekom 30-minutnog bojanja namještaja i zidova mogu očekivati 167 ‘otopljenih‘ kalorija. Osobe tjelesne težine od oko 85 kilograma, pak, mogu očekivati da će krečenjem u istom vremenskom okviru sagorjeti 200 kalorija. Harvard Health Publishing također je naveo kako bojanje zidova u domu sagorijeva kalorije istom brzinom kao lijepljenje tapeta ili, pak, hodanje brzinom od 6 km/h.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), kalorije potrošene u krečenju i drugim kućanskim poslovima kreću se od 3,5 do 7 kalorija u minuti, ovisno o razini intenziteta i tjelesnoj težini. To bi značilo da se u, primjerice, samo četiri sata krečenja može potrošiti više od 1600 kalorija dnevno, ne ubrajajući energiju potrebnu za pomicanje i iznošenje namještaja iz prostorije. Osim toga, Američko vijeće za tjelovježbu (ACE) istaknulo je kako bojanje zidova pruža dobru vježbu zbog jačanja deltoidnih mišića koji se pritom koriste, a koji igraju veliku ulogu u svakodnevnim pokretima ruke.

Ipak, treba znati da broj kalorija potrošenih obavljanjem kućanskih poslova neće premašiti rezultat koji biste dobili klasičnim vježbanjem, a Andrea Solomun napominje da ranije navedenim brojkama ne treba slijepo vjerovati.

- Sagorijevanje kalorija je proces kojim si omogućavamo proizvodnju energije. Treniranje i kretanje trebamo implementirati kao dio naše svakodnevice. Ne radi sagorijevanja kalorija, nego da vam omogući da ste snažni, mobilni, funkcionalni i energičniji. Kad ste sve to, onda ćete se prirodno više kretati te imati potrebu i motivaciju za aktivnostima. Tad ćete trošiti i trebati više energije. Potrebna je promjena perspektive jer će jedino ona kreirati održive mehanizme za zdravu fizičku i mentalnu budućnost - kaže.

Dodaje kako svaka osoba sagorijeva istu namirnicu na drugačiji način.

- Parametri koji definiraju energetsku potrošnju su san, metaboličko zdravlje, hormonalni balans, ciklus kod žena, menadžment stresa, emotivno stanje, zdravlje našeg crijevnog mikrobioma... Mogu nabrajati, ali vjerujte mi da čak i ista osoba iste namirnice energetski nekad ne koristi na isti način - kaže.

Netko tko je izvan forme, radeći najobičniju aktivnost u domu poput pranja prozora, nastavlja Andrea, vjerojatno troši više kalorija nego ‘fit‘ osoba, ali kad se navikne na tu aktivnost i obavlja je često, neće više sagorijevati istu količinu jer će se njegov neuromuskulaturni sustav adaptirati na stres i prilagoditi potrošnju.

- No svakako, i to unatoč nepreciznosti podataka, sviješću da ne radimo neku aktivnost da bi trošili kalorije nego zbog onog što nam ta aktivnost, ili njen sadržaj, donosi u praktičnom ili zdravstvenom smislu, apsolutno treba implementirati u život, poput kućanskih poslova. Doprinose općoj mobilnosti i zdravlju - zaključuje Andrea Solomun.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s klijenom JUB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:52