ŠOKANTNI POTEZ

Vodstvo Louvrea: Dugo smo razmišljali o tome, ali došlo je vrijeme da preselimo Mona Lisu...u podrum

 Loic Venance/Afp
"U toj velikoj sobi, izgleda kao poštanska marka", smatra kustos talijanskog slikarstva

Suočen s brojnim kritikama, ravnatelj Louvrea Laurence des Cars, izgleda da je našao rješenje kako bi se iskustvo gledanja najpopularnijeg djela u tom muzeju, Leonardove Mona Lise, pred kojom stoje svakodnevno redovi posjetitelja, poboljšalo. Naprosto će čuvenu sliku preseliti na drugo mjesto - u posebnu prostoriju koja će se nalaziti u podrumu.

"Ne dočekujemo dobro posjetitelje u ovoj prostoriji, pa smatramo da ne radimo svoj posao kako treba", rekao je des Cars osoblju. "Premještanje Mona Lise u zasebnu prostoriju moglo bi stati na kraj razočaranju javnosti."

Nova podzemna prostorija za čuvenu sliku bila bi dio buduće obnove "Grand Louvrea", uključujući novi ulaz u muzej. (Proračun za obnovu Louvrea procjenjuje se na 500 milijuna eura). Posjetitelji bi zaobišli ulaz u staklenu piramidu i bili odvedeni izravno u podzemne prostorije: jednu za Mona Lisu i drugu za privremene izložbe.

"Raspoloženje u muzeju sada je sazrelo", rekao je des Cars te dodao kako moraju konačno prihvatiti status slike kao globalne ikone, što je izvan njihove kontrole.

Vincent Delieuvin, glavni kustos zbirke talijanskog slikarstva 16. stoljeća za francuski list Le Figaro rekao je pak kako su o ovom potezu dugo razmišljali i da je konačno došlo vrijeme da se nešto napravi na tome planu i kako se svi oko toga slažu.

"To je velika soba, a Mona Lisa je straga, iza sigurnosnog stakla, tako da na prvi pogled izgleda kao poštanska marka", rekao je.

"Leonardo da Vinci je želio uspostaviti odnos licem u lice između slike i osobe koja je promatra."

Louvre godišnje primi devet milijuna posjetitelja, Mona Lisa je glavna atrakcija za 80 posto njih. Slika je bila, podsjetimo, i mjesto prosvjeda u siječnju, nakon što su je aktivisti gađali juhom od bundeve. Nije pretrpjela nikakvu štetu, ali je incident osudila ministrica kulture Rachida Dati kao napad na francusku baštinu.

A popularnost Leonardove slike potaknula je vodstvo pariškog muzeja da na razne načine popravi iskustvo gledanja, pa su tako na primjer, prebojali zidove galerije iz žućkaste u plavu 2019. godine.

No, prema riječima Delieuvina utjecaj društvenih mreža i masovnog turizma zahtijeva veći napor, budući da su značajno uvećali slavu umjetnine. Nitko takvo što nije mogao niti zamisliti, recimo, početkom stoljeća kada je bila ukradena.

"U današnje vrijeme morate barem jednom u životu vidjeti nešto o čemu svi pričaju, a Mona Lisa je očito to nešto ", rekao je kustos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:36