ZNATE LI ŠTO JE TO?

Pala prva presuda za cyberflashing: ‘Predator mi se spojio na bluetooth i poslao sliku.Kad sam otvorila...‘

Cyberflashing psotaje ozbiljan problem

 Redsnapper/Alamy/Alamy/Profimedia/Redsnapper/alamy/alamy/profimedia
Alati pogonjeni AI omogućavaju kreiranje lažnih golih fotografija, a žrtve su sve od poznatih glumica do anonimnih školarki

U Engleskoj je po prvi put jedna osoba osuđena za cyberflashing. Termin je relativno nov, a označava slanje neželjenih, eksplicitnih fotografija ili videa putem digitalnih platformi. Takva vrsta sadržaja može doći od potpunih stranaca pa sve do osobe s kojom ste u vezi. Evo primjera djevojke Ellie Muir koja je napadnuta tijekom vožnje u javnom prijevozu. Naime, Ellie se vraćala kući vlakom kada je na svojem mobitelu dobila zahtjev na svoj pametni telefon putem bluetootha. Nepoznata osoba htjela joj je poslati fotografiju. Ova opcija je moguća jedino ako se nalazite u blizini osobe s kojom želite podijeliti fotografiju. Nepoznata muška osoba poslala joj je sliku svog spolovila.

To nije bio prvi put da je primila takav sadržaj putem poruke, navodi kako je čak šest puta bila žrtva cyberflashinga. Slike su stizale preko Instagrama Snapchata i Facebooka, ali kao najstrašnije iskustvo opisuje ono u vlaku upravo zbog toga što se osoba koja je poslala fotografiju nalazila u vlaku s njom. Ozbiljnost situacije shvatila je tek nakon što je saznala kako je u Engleskoj donesena ta presuda za cyberflashing. Riječ je o seksualnom prijestupniku koji je slao neželjene eksplicitne fotografije maloljetnoj i starijoj ženskoj osobi. Osuđen je po novom ‘Online Safety Actu‘ na 66 tjedana zatvora.

No, što kada po internetu krenu kružiti vaše eksplicitne fotografije. Pojavljuje se novi trend eksplicitnih fotografija koje su napravljene pomoću umjetne inteligencije. Naime, već postoje AI alati pomoću kojih se može uzeti fotografija osobe i s nje ukloniti odjeća ili već na postojeću eksplicitnu fotografiju staviti lice bilo koje osobe. Takvih fotografija su prepune razne stranice koje se bave takvom vrstom sadržaja, žrtve variraju od poznatih ličnosti do anonimnih školarki. Jedan od najčešćih motiva je izazivanje srama, a u nekim slučajevima čak dolazi do pokušaja iznude novaca. Naravno žrtve uvijek mogu tražiti uklanjanje fotografija, ali u nekim slučajevima je teško dokazati da je slika ili video napravljena baš prema vama zbog načina na koji umjetna inteligencija transformira fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:43