HTIO BI POSTATI VEGAN

Baby Lasagna kakvog ne poznajete: ‘Eurosong ne spominjemo. Tata priča o autu, mama ima samo jednu brigu‘

Marko Purišić obožava svoju Istru, ne živi glamurozan život i njemu ne teži, a priznaje da mu je vjera bitna

Marko Purišić, Baby Lasagna

 /Elizabeta Ružić

Marko Purišić, kojeg sada zahvaljujući pjesmi "Rim Tim Tagi Dim" cijela Europa zna pod umjetničkim imenom Baby Lasagna, i prije Eurosonga (na kojem premijerno nastupa 7. svibnja u prvom eurovizijskom polufinalu) bilježio je zavidne inozemne uspjehe. Lani je tako u Njemačkoj dobio nagradu kao kantautor za grupu Mono Inc., odnosno za njihov album "Ravenblack". Taj je album bio odlično prihvaćen u Njemačkoj i našao se na prvome mjestu službene njemačke ljestvice slušanosti, za što je dobio i nagradu. U ovom njemačkom gothic rock, gothic metal i industrial bendu iz Hamburga, osnovanom 2000. godine, bubnjeve svira Markov mlađi brat Martin, koji je na glazbenoj sceni poznatiji pod umjetničkim imenom Val Perun. A upravo zahvaljujući Martinovoj unaprijed dogovorenoj turneji s bendom Mono Inc. u eurovizijski tim Baby Lasagne upao je najmlađi ovogodišnji sudionik Eurosonga, 18-godišnji riječki maturant Matija Klaj.

image

Marko Purišić, Baby Lasagna

/Elizabeta Ružić

Mama u prosvjeti

- Ponudu da s Markom sviram na Eurosongu prihvatio sam iste sekunde kada me je nazvao. To je prilika koja se pruža možda jednom u životu. Eurosong je svjetski spektakl, show visoke produkcije i velike gledanosti, nemaš tu što puno misliti. Znao sam odmah da će moji prijatelji i članovi moje obitelji biti oduševljeni baš poput mene. Ali, upitao sam se hoće li to oduševljenje dijeliti i moji profesori u Glazbenoj školi u kojoj tek trebam maturirati. Srećom, i oni su stali uz mene i zajedno s njima dogovorio sam kako ću uskladiti odlazak na Eurosong s krajem školske godine. Plan je da pišem maturu, a sve obaveze namjeravam riješiti u ljetnom roku. U slučaju da ne uspijem, tješi me da sve stignem obaviti i položiti maturu i u jesenskom roku. Što se tiče školskog završnog rada, njega pripremam još od početka ove školske godine, pa se nadam da s time neće biti problema. Sad sam u razdoblju kada mi je 24 sata u danu ponekad i premalo, jer već sam uz školske obaveze počeo odlaziti i na probe za eurovizijski nastup, ali siguran sam da ću i na Eurosongu i u školi dati najbolje i najviše od sebe - govori 18-godišnjak, koji Baby Lasagnu zna već godinama, a upoznali su se u školi. I to u osnovnoj koju je Matija, koji inače dolazi iz mjesta Petrovija nedaleko od Umaga, pohađao kao dječak. Sudbina je htjela da mu razrednica bude Marija Purišić, nastavnica razredne nastave čiji se sin Marko tada već bavio glazbom. Gospođa Marija svojima je doma ispričala kako u svom razredu ima jednog malog talentiranog glazbenika pa su se Marko i Matija tako, preko škole, odnosno Markove mame prvi put i upoznali.

image

Baby Lasagna na Dori

Vanesa Pandzic

Voli Rammstein

- Zadnjih par godina svirali smo mnoge zajedničke nastupe na hotelskim terasama. Kao muzičari se super razumijemo, uz sviranje mnogo i često razgovaramo o glazbi, podržavamo jedan drugog, zanima nas kako glazbeno razmišljamo... - kaže Matija, koji je naravno upoznat s Markovim muzičkim uspjesima u Njemačkoj. Kako je uopće došlo do toga da naš ovogodišnji eurovizijski predstavnik počne surađivati s bendom Mono Inc.?

- Moj brat jedan je od članova benda pa je, kada se krenulo u traženje novih skladbi, preporučio mene. Ostatak benda skeptično je pristao, a ja sam napravio pjesmu i tako postao prvi ‘vanjski‘ pisac za takav bend jer sam od prve pogodio točno što oni traže. Inače, najdraža pjesma s albuma ‘Ravenblack‘ mi je ‘Angels never die‘, koju sam napisao isključivo zbog teksta, ali i zbog glazbe koja nije nužno za svačije uši. Radi se o teškoj i sporoj metal baladi čije su riječi jako teške - stihovi govore o djeci koja su uhvaćena u teškim bolestima i teškom životu, a to je nešto što mene posebno dira. Uzori u pisanju tekstova bili su mi Rammstein, no u zadnje vrijeme definitivno su mi najveći uzor Twenty One Pilots - otkrio je za HRT Baby Lasagna, koji je prvu pjesmu napisao kada je imao samo devet godina, a zvala se "Song of love". Kako zapravo ovaj bivši član grupe Manntra, s kojom se natjecao na Dori prije četiri godine, s metal zvukovima glazbeno spaja pothvate poput najavljene suradnje sa splitskim skladateljem Tončijem Huljićem?

- Lako. Oduševljava me ovo što Tonči radi s Madre Badessom. On mi je jedan od glazbenih uzora. Ja sam oduvijek, otkad znam za sebe, slušao sve. Neplanirano sam se našao u rock i metal bendu. Volim rock i metal, ali jednako tako volim i diem rep, trep, pop, trance. Nije mi bitno koju vrstu glazbe radim, već samo da je dobra glazba - kaže Marko, koji je završio školu za inženjera zvuka u Ljubljani, a pred završetkom je i sa studijem za odnose s javnošću na VERN-u. Privatno i poslovno najveća su mu podrška članovi njegove obitelji i djevojka Elizabeta Ružić.

image

Elizabeta Ruzic i Marko Purisic Baby Lasagna.

Lucija Ocko

Život na selu

- Volim doći kod svojih roditelja i ne razgovarati previše o ovome što se sada događa vezano uz Eurosong. Tata Dragan mi priča o tome kako je auto odvezao kod mehaničara, mama brine jesam li redovno jeo - kroz smijeh govori 28-godišnji Marko, kojem je njegova godinu dana mlađa djevojka podrška i u poslu. Upravo je Elizabeta, koja je studirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer medijska umjetnost, a bavi se videoprodukcijom i art fotografijom, osmislila videospot za "Rim Tim Tagi Dim", pjesmu koju je, baš kao i sve ostale Markove skladbe, preslušala među prvima. Elizabeta je iz istarskog Kaštelira, mjesta u kojem će u budućnosti s njom živjeti i Umažanin Marko.

- Ne živim u velikom gradu, ali veselim se odlasku u još mirnije mjesto. Veselim se kopanju vrta, trganju grozja, branju ulika i ostalim poslovima koji idu ruku pod ruku sa životom na selu. A osim svakodnevice, zanima me kako će to isto okruženje utjecati na kreativni dio mene te kakve će pjesme izaći iz života u Kaštelira - rekao je za portal Istra Terra Magica glazbenik koji je ispričao i na koji se način on riješio viška kilograma. Napeto slušamo, to će nam uoči ljeta svima dobro doći.

image

Marko Purišić, Baby Lasagna

/Elizabeta Ružić

- Cijeli život sam bio debeljuškast i imao sam u jednom trenutku 107 kilograma. I onda sam sebi rekao, okej, sad je dosta! Moram nešto poduzeti. Počeo sam trenirati borilačke vještine. Najviše sam zapeo za jiu-jitsu i onda teretana, prehrana i evo, sad sam na 75 kilograma - rekao je nedavno Baby Lasagna u emisiji "Zdravlje na kvadrat" Nove TV, otkrivajući da u teretanu odlazi gotovo svakodnevno.

Kad je riječ o hrani, voli bifteke i riblje specijalitete, što ga ne priječi da razmišlja o prelasku na veganstvo. Što se pak tiče duhovne hrane, Marku je u životu izuzetno važna vjera, što je do kraja osvijestio prije nekoliko godina.

- Uredno sam studirao, bio član uspješnog benda, imao sam djevojku, ali nikako nisam mogao ‘ispuniti‘ prazninu koju sam osjećao... Bježao sam u izolaciju svog stana. Osjećao sam pritisak, kao da se moje srce nalazi u tuđoj šaci koja ga nemilosrdno stišće. Pratili su me umor i očaj, ukratko, upao sam u depresiju. Nazvao sam tatu koji je točno znao što mi je potrebno. Odveo me k prijatelju svećeniku na razgovor. Nakon susreta s njim, tama je polako počela nestajati, a njezino mjesto zauzimali su sreća i osjećaj ispunjenosti - rekao je za portal bitno.net glazbenik i dodao kako je pobjeda na Dori probudila u njemu euforiju, ali i da ja zahvaljujući vjeri itekako znao taj osjećaj razlikovati od istinske sreće.

Mačji pozdrav

Sreću ovaj skromni, normalni i talentirani glazbenik inače pronalazi i u malim stvarima, pa i u igri sa svojim ljubimcima: mačkama Stipom, Getrudom i Brankom, čije je likove ovjekovječio i na majicama koje su rasprodane u samo nekoliko sati. Veliki ljubitelj životinja mačke spominje i u hitu "Rim Tim Tagi Dim", točnije u stihovima "Bye mom, bye dad, meow cat please meow back".

image

Baby Lasagna na izložbi mačaka

Ivana Grgic/Cropix

- Meow je inače poštapalica između mene i mojih najbližih, pa bih se često na telefon javljao s meow. Nakon što se sve ovo izdogađalo, odlučio sam da meow i javno postane moj pozdrav - kaže Marko, odnosno Baby Lasagna koji nam je otkrio kako je zapravo nastao hit "Rim Tim Tagi Dim"

- Pjesma je skladana mjesec dana prije Dore. Kao i sve pjesme Baby Lasagne, i ova je nastala u tišini moje sobe. Ništa glamurozno, ništa fensi, samo kompjutor, mačka i ja - kaže Marko, koji nam je otkrio i odakle nadimak Baby Lasagna.

- Žao mi je što na pitanje o umjetničkom imenu nemam zanimljivi, ‘origin story‘ odgovor, ali neću lagati. Istina je da mi je to ime palo s vedra neba na pamet dok sam šetao novigradskom obalom i tražio trgovinu da si kupim vode da mogu popiti brufen. Lazanje su mi inače O.K., ali ništa ekstra. Možda sam se trebao zvati Baby Pizza, to bi imalo puno više smisla na osobnoj razini - kroz smijeh je rekao glazbenik s kojim će na eurovizijskoj sceni u Švedskoj biti plesači Luana Kličić i Sebastijan Žeželić, Mihael Žipovski na klavijaturama i Matija Klaj na bubnju.

image

Baby Lasagna

Mega/The Mega Agency/Profimedia/Mega/the Mega Agency/profimedia

Sam eurovizijski nastup ponešto će se razlikovati od onog što smo vidjeli na Dori.

Golemi favorit

- Bit će drukčije u smislu unapređenja, u smislu još jačeg scenskog nastupa. Bit će, dakle, promjena u smislu koreografije, šminke i kostima - govori Baby Lasagna, za čiji je eurovizijski kostim zadužena Valentina Pliško, koja je osmislila i njegov kostim za Doru. Kreatorica iz Pule koja studira na milanskom fakultetu Nuova Accademia di Belle Arti, a preddiplomski je završila na TTF-u u Zagrebu, kostimografski će i za Eurosong spojiti elemente etno nošnje našeg kraja s "metalom", s tim da će ovoga puta staviti još jači naglasak na tradiciju.

- Kostimi će biti u funkciji pjesme - kaže Baby Lasagna, koji na eurovizijskim kladionicama kotira visoko, pa postoje velike šanse da nam upravo on i "Rim Tim Tagi Dim" nakon 35 godina vrate Eurosong u Hrvatsku. No, kako god se plasirao, od srca navijamo za njega, zaslužio je to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:20