Josip Stanišić

 AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
PUN POGODAK

Vatreni je na početku sezone napravio idealan potez, a u velikom finalu može susresti kolegu iz reprezentacije

Odluka Vatrenog da ove sezone ode na posudbu iz svog Bayerna u Bayer pokazuje se odličnom
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 20. travanj 2024. 13:43

Hrvatski reprezentativac Josip Stanišić u četvrtak je navečer u Londonu na svojoj polovici terena prisvojio jednu loptu, povukao ju 30-ak metara prema sredini i proslijedio je do Jeremieja Frimponga. Nizozemac je ušao u kazneni prostor West Hama te je okružen s nekoliko protivničkih igrača zabio gol kojim je Bayer izborio polufinale Europske lige. "Apotekari" su tom pobjedom povećali niz na čak 44 utakmice bez poraza, čime su nadvisili Juventus s kojim su dijelili najveći niz bez poraza u povijesti "liga petica". Bayer Leverkusen je time obranio 2-0 iz prve utakmice protiv engleske momčadi i nastavio lov na trostruku krunu nakon što su već prije osvojili prvi naslov prvaka Njemačke u povijesti. Xabi Alonso nastavlja pobjednički ples sa svojom momčadi u kojoj je Stanišić nakon posudbe iz Bayerna postao neizostavni član i vrlo važna karika.

image

Josip Stanišić

MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp

Dakako da je to u osvit skorog Eura u Njemačkoj najljepša moguća vijest za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića. Nastavi li u dresu reprezentacije igrati tako kako igra u klubu, ovaj 24-godišnji igrač, rođen u Münchenu, bit će i reprezentaciji vrlo vrijedan u nastojanjima da se nakon tri svjetske medalje nešto ozbiljno napravi i na turniru najboljih Starog kontinenta na kojem Hrvatska u skupini igra sa Španjolskom, Italijom i Albanijom. Mladić koji je igrao za mlađe selekcije Hrvatske, za A reprezentaciju debitirao je još 2021. godine. Dosad je skupio 17 nastupa, uključujući one na Svjetskom prvenstvu u Kataru na kojem se okitio broncom odigravši 90 minuta u utakmici za treće mjesto protiv Maroka.

Povratak u München

Stanišiću, koji je u Bayeru na posudbi iz Bayerna i u koji se vraća nakon ove sezone, ovo je četvrta asistencija sezone, od kojih je tri ostvario baš u Europskoj ligi u kojoj je igrao u deset utakmica. Dodao je i jedan pogodak, postigao ga je upravo protiv Bayerna u Bundesligi, kojim je Leverkusen otvoreno krenuo prema naslovu prvaka koji je već i uzeo. Klub iz Leverkusena u igri je za još dva trofeja jer će u finalu njemačkog Kupa igrati protiv drugoligaša Kaiserslauterna i bilo bi pravo čudo da ga ne osvoji. U polufinalu Europske lige Stanišića & company očekuju dvije utakmice protiv Rome. Prođu li i talijanskog prvoligaša, čekat će ih bolji iz dvoboja između Marseillea i Atalante. S obzirom na to kako igraju, uopće se ne čini nemogućim da Stanišić dođe do tri trofeja u sezoni nakon što je postao tek drugi igrač u povijesti Bundeslige koji je u dvije uzastopne sezone osvojio naslov s dva različita kluba. Prvom je to i dosad jedinom pošlo za rukom Austrijancu Augustu Stareku koji je najprije 1968. uzeo Bundesligu s Nürnbergom, a godinu poslije s Bayernom. Nastavno, lako je uočljivo kako je pod paskom nevjerojatnog Xabija Alonsa dodatno napredovao i stekao dodatno samopouzdanje.

image
INA FASSBENDER Afp

Za dodatno podsjećanje, Bayeru je remi s West Hamom bila 44., rekordna utakmica zaredom bez poraza u svim natjecanjima. Juventus je to bio ostvario od svibnja 2011. do istog mjeseca 2012. U ovoj nevjerojatnoj seriji Bayer je nanizao čak 38 pobjeda, a kasni pogodak u Londonu, u kojem je veliku ulogu odigrao Josip, bio je šest remi u tom razdoblju.

Proboj kod Dalića

Ako se posudbom u Bayer Stanišić odmaknuo od problema s kojima je suočen Bayern i ako je time planirao ostati na Dalićevu popisu, Stanišić je napravio idealan potez i povećao vrijednost na tržištu na 18 milijuna eura koliko mu daje Transfermarkt. Istina, naš se reprezentativac nije našao na užem popisu za izbor najboljih u Bundesligi na kojem je iz Bayera čak osam igrača (Hradecky, Tah, Frimpong, Grimaldo, Xhaka, Palacios, Wirtz i Boniface), no to ne umanjuje njegov doprinos uspjesima Bayera.

Osim njega, u igri za europski trofej od naših igrača su ostali samo Luka Modrić s Realom u Ligi prvaka i Mario Pašalić s Atalantom u Europskoj ligi. Možda ćemo svjedočiti obračunu Stanišića i Pašalića u finalu.

Linker
20. travanj 2024 13:57