FRANKO COLORI Cropix
SUDAR TITANA

‘Vidjet ćemo boje li se Dinamovi nogometaši ‘Sopićevih stršljenova‘. Prvenstvo neće završiti na Rujevici...‘

‘Normalno je da Pjaca preokrene tijek utakmice kada uđe na teren‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. svibanj 2024. 23:27

Nakon nedjeljnog poraza u Kranjčevićevoj od Lokomotive (1-3), momčad Rijeke postala je predmet izučavanja. Je li to bio doista samo trenutak slabosti Sopićeva sastava ili pak logičan epilog kontinuiranog pada forme "šampionske" Rijeke? No prevladava dojam kako se u fenomenološkoj analizi rujevičkog sastava počesto zanemaruje uloga i važnost Lokomotive u tom susretu.

Nema razloga za paniku

- Nakon nedavnog susreta istih protivnika u Kupu, kada je Rijeka pobijedila 1-0 u Kranjčevićevoj, kritizirao sam momčad Lokomotive i treneru Čabraji to baš nije sjelo. Tada sam ustvrdio da Lokomotiva nije odigrala na očekivanoj razini. Nedjeljna je prezentacija Lokomotive bila kudikamo kvalitetnija i posljedica toga je da Rijeka nije imala šanse. No ovaj rezultat nije razlog za paniku kod Riječana. Nogometna je logika sugerirala da Sopićeva momčad ne može pobjeđivati do besvijesti. I po računu vjerojatnosti njihovoj je seriji morao doći kraj - smatra Ilija Lončarević, doajen trenerske struke u hrvatskom nogometu.

Rijeka nije limitirana

Je li riječka momčad u knockdownu poslije nedjeljnog aperkata? Može li Željko Sopić osoviti na noge šampionske ambicije Rijeke? Indikativna je njegova izjava: "U ponedjeljak ujutro na Rujevici su me dočekala smrknuta lica. Ja kao Zagrepčanin veći sam optimist od Riječana glede osvajanje naslova."

- Mislim da je Sopić već krenuo s reanimacijom. Najavio je dinamovcima da će u nedjelju upasti u gnijezdo stršljenova. Vidjet ćemo koliko se igrači Dinama boje "stršljenova". Iskreno, pobjednički niz Rijeke, bez ijednog kiksa, trajao je iznenađujuće dugo. Ali uvjeren sam da će su igrači Rijeke poraz od Lokomotive već ostavili iza sebe.

Može li poraz od Lokomotive homogenizirati Riječane uoči nedjeljnog "konačnog obračuna" s Dinamom? Matjaž Kek, čovjek koji je Rijeci donio prvi (i do sada jedini) naslov prvaka smatra da se Sopićeva momčad ne treba bojati Dinama. Kek prisnažuje: "Rijeka je na Rujevici favorit protiv svakog suparnika!"

image
FRANKO COLORI Cropix

- Naravno da poraz nakon serije pobjeda može djelovati terapeutski i homogenizirati momčad Rijeke. Ali to uvijek može biti i dvosjekli mač. Poraz nakon što je momčad 12 tjedana bila na prvom mjestu može polučiti i kontraefekt. Može se uvući nesigurnost. Izjava bivšeg trenera Rijeke nadasve je korektna. Sigurno će i aktualni reći nešto slično. Trener Dinama dakako misli nešto drugačije. A mi ostali ćemo pričekati nedjelju, pa onda možemo pametovati.

Je li najveći problem Rijeke što ima ograničene resurse? Ako jedan igrač izostane, a drugi ne odigra na očekivanoj razini, momčad pati. Eklatantan je primjer utakmice s Goricom, dok se na terenu nije pojavio Marko Pjaca, susret je bio u egalu.

- Ne bih se složio s tezom da je Rijeka limitirana kvalitetom kadra. Dovoljno je pogledati koji su igrači ušli u nastavku utakmice protiv Lokomotive - Pašalić, Obregon, Mitrović, Janković... Istovremeno, Čabraja je na klupi imao neke još golobrade dečke. Normalno je da Pjaca preokrene tijek utakmice kada uđe na teren. Da igra u bilo kojem hrvatskom klubu, teško bi mu trener našao alternativu. Tako je nije imao niti Sopić.

image
FRANKO COLORI Cropix

Osijek će biti faktor

No i Dinamova igra iskazuje neke manjkavosti. U Varaždinu su "modri" ponovo imali ogromnih problema s realizacijom, ali i prezentacijom zadnje linije (Theophileu se učestalo događaju kiksevi).

- Ne bih previše "derao kožu" Kevinu Theophileu. Dinamo igra preotvoreno, a na širokom prostoru svi stoperi imaju problem. Van Dijk u Liverpoolu radi veće pogreške od Theophilea, pa ga u medijima niti ne spominju jer svojim znanjem i karakterom utječe na suigrače i igru momčadi. Zar nismo svi konstatirali da je povratak Theophilea za Dinamovu momčad veliki dobitak? Veći je problem Dinama izostanak realizacije. Načinom igre s dva centarfora, Petković se povlači i djeluje iz drugog plana. Smatram da bi češće trebao biti u prvom planu, bez lopte. Tada će njegov golgeterski doprinos biti još veći.

Posljednjih se tjedana medijima provlači teza kako je Dinamova igra "puno bolja nakon ispadanja iz Konferencijske lige". Izgledaju li "modri" bolje jer su se razdužili s europskim obvezama ili zbog činjenice da su promijenili način igre (sada preferiraju sustav 3-5-2, s dvojicom napadača)?

- Činjenica jest da je s dvojicom napadača Dinamova igra dobila na stabilnosti. Mada i takav način igre ima svojih prednosti i mana. Sigurno je i rasterećenje od Europe pomoglo Dinamovoj momčadi da se fokusira na domaća natjecanja. No mislim da je i trener Jakirović došao do nekih spoznaja, ali najvažniji razlog zašto je Dinamo danas prvi jest što su ključni igrači dosegli visoku razinu forme i postali oslonac momčadi.

image
FRANKO COLORI Cropix

Hoće li prvenstvo riješiti nedjeljni sraz na Rujevici ili bi do kraja natjecanja (tri kola) još mogao biti utjecajan "faktor Osijek" (protivnik koji dolazi u Maksimir, a onda iščekuje Rijeku na Opus Areni)?

- Prvenstvo neće završiti na Rujevici, iako će u slučaju Dinamove pobjede rasplet biti puno izgledniji. Ako završi neodlučeno ili pobijedi Rijeka, onda će se neizvjesnost produljiti do zadnjeg kola. Tada će i Osijek postati bitan..., zaključuje najavu Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 23:27