NEPREPRIČLJIVO

Morate pročitati bizaran odgovor iz Gradskih ljekarni zašto više u ponudi nema njihovih krema

‘Eh, nemamo kremu. Odnosno, imamo, ali je ne smijemo prodati jer smo dobili zabranu‘

Ilustracija, Gradska ljekarna
 

 Ivan Kuharic/Cropix/Cropix

Nekoliko čitatelja ovog nam se tjedna obratilo i zamolilo da istražimo neobičnu pojavu - naime, iz zagrebačkih Gradskih ljekarni najednom su nestale kreme i kozmetički pripravci koje su tradicionalno i iza pulta proizvodili sami farmaceuti, a pojašnjenje koje su dobivali kupci bilo je zanimljivo - da su ljekarne od inspekcije dobile zabranu prodaje ovih proizvoda i da se čeka izrada novog Zakona o ljekarništvu koji će ljekarnama opet vratiti mogućnost prodaje vlastitih krema.

To je zvučalo dosta čudno, posebno s obzirom na činjenicu da ljekarnici takvu kozmetiku na policama drže desetljećima, no nakon što smo se i sami dali u obilazak Gradskih ljekarni, shvatili smo da su čitatelji bili u pravu.

"Eh, nemamo kremu. Odnosno, imamo, ali je ne smijemo prodati jer smo dobili zabranu. Ne znamo zašto, navodno se čeka da se novim Zakonom o ljekarništvu omogući prodaja takvih proizvoda", rekli su nam u prvoj Gradskoj ljekarni koju smo posjetili, a potom nam isto ponovili u još tri.

"Imamo pun frižider krema, ali trenutno ih ne smijemo prodavati. Ne znam što da vam kažem, jako nam je žao jer su izrazito tražene", kazala nam je još jedna magistra.

Uputili prijedlog

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo Jutarnjem je bila kazala kako su proizvodi navodno povučeni nakon nadzora farmaceutske inspekcije.

"Komora je dobila informaciju kako postoji mišljenje inspekcije prema kojemu prodaja takvih proizvoda u ljekarnama nije legalna, iako je riječ o tradicijskim pripravcima. Zbog svega toga Komora je Ministarstvu zdravstva uputila prijedlog da se što prije regulira mogućnost prodaje takvih proizvoda u ljekarnama te se nadamo kako će se situacija što prije riješiti novim Zakonom o ljekarništvu", kazala je predsjednica Komore Ana Soldo.

image

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo

Ranko Suvar/Cropix

Iz Ministarstva zdravstva u međuvremenu su Jutarnjem odgovorili kako nisu zabranjivali prodaju ovih proizvoda, a slično su potvrdili i iz Državnog inspektorata u kojem su kazali da njihove inspekcije uopće nisu nadležne za ove pripravke.

Napokon, nakon pet dana čekanja Jutarnji je uspio dobiti odgovor iz Gradskih ljekarni koji je u najmanju ruku bizaran i može se svesti na pojašnjenje "proizvode smo povukli jer su se odlično prodavali".

Nova linija?

"Gradska ljekarna Zagreb već dugi niz godina, u skladu s općeprihvaćenom ljekarničkom tradicijom, izrađuje unutar svojih pojedinih ljekarni različite ljekarničke pripravke za njegu kože, na temelju svojih tradicionalnih receptura. Pri izradi pripravaka ljekarničke jedinice kontroliraju ulazne sirovine i provode kontrolu pripravaka u svom laboratoriju u skladu sa zahtjevima farmakopeje. Nisu zabilježena odstupanja po pitanju kakvoće ni zdravstvene ispravnosti, od klijenata nije bilo primjedbi na pripravke niti postoji zabrana njihove prodaje. Naprotiv, korisnici naših ljekarničkih usluga prepoznali su njihovu kvalitetu te je s vremenom rasla potražnja za pripravcima. Budući da su pripravci koje nudimo izazvali veliki interes korisnika, Gradska ljekarna Zagreb odlučila je napraviti iskorak i pokrenuti vlastitu liniju kozmetičkih proizvoda. To je razlog zbog čega se pripravci trenutno ne izrađuju jer su ti resursi usmjereni na lansiranje finalnih proizvoda iz vlastite linije na tržište, što se očekuje uskoro", poručili su iz Gradskih ljekarni.

Puno toga je nejasno u ovom odgovoru, počevši od činjenice da iz Uprave Gradskih ljekarni tvrde kako nije bilo nikakve zabrane prodaje, a njihovi farmaceuti upravo to potrošačima nude kao razlog zašto krema trenutno nema u prodaji.

Potom, nejasno je zašto je Gradskim ljekarnama trebalo pet dana da odgovore na novinarski upit, kao i što točno znači da lansiraju finalne proizvode iz vlastite linije na tržište te nisu li već postojeći proizvodi bili proizvodi iz njihove linije?

I ono najbitnije - hoće li ta nova linija, što je za očekivati, sa sobom donijeti i značajno poskupljenje ove kozmetike kojoj je prednost, između ostaloga, bila i u cjenovnoj prihvatljivosti?

image

Ilustracija, Gradska ljekarna

Ivan Kuharic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:14