JUTARNJI U EPICENTRU

Potres ovo područje nije pogodio od 19. stoljeća, zavladala nelagoda: ‘Mislio sam da će kuća propasti u zemlju‘

Potres magnitude 4,3 po Richteru najjače se osjetio u Rakovici kod Plitvičkih jezera

Šteta nakon potresa u Rakovici

 Cropix/

Stanovnike Rakovice i njihove goste, kojih u općini rekorderu hrvatskog kontinentalnog turizma, s 300.000 noćenja prošle godine, za Međunarodni dan rada već ima zavidan broj, u srijedu ujutro probudio je potres. Kad se u 5.38 sati tlo zatreslo od potresa jačine 4,3 stupnja po Richteru, većina njih je spavala. Probuđeni neugodnom trešnjom i čudnim zvukom, opisuju, u prvi trenutak nisu bili svjesni što se događa.

Na pitanje je li osjetio potres, Milan Rendulić kaže: - Uuuuu, da osjetio... Dobro se treslo. Nikad tako nešto nisam doživio. Osjetili smo i petrinjski i zagrebački potres, ali ovo je bilo nešto sasvim drugačije. Baš se treslo, uz grozan, potmuli zvuk koji kao da je dolazio iz dubine. Imao sam osjećaj da će kuća propasti u zemlju. Baš je bilo strašno - kaže Milan Rendulić. Njegova je kuća manje od dva kilometara zračne linije udaljena od epicentra potresa u Oštarijskim Stanovima, 94 kilometara južno od Zagreba, vrlo blizu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

image

Milan Rendulić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Baš je treslo"

Iako su prve informacije Europskog centra za seizmologiju, EMSC-a (European-Mediterranean Seismological Centre) govorile o potresu magnitude 4,8 po Richteru, zadnje je mjerenje pokazalo da se ipak radilo o nešto slabijem potresu, ali još uvijek dovoljnom jakom da se, osim u Hrvatskoj, osjetio i u BiH, Sloveniji i Austriji.

Do srijede u podne građani nisu prijavljivali štetu na svojim objektima, svećenik crkve Svete Jelene Križarice u Rakovici, obnovljenoj poslije rata, prijavio je manja oštećenja crkve. Bili smo ondje i vidjeli da se radi o pukotinama na stropu, bočnim zidovima, u kutovima crkve i stubištu. S desne strane oltara na podu su komadi žbuke otpali sa stropa.

image

Crkva u Rakovici

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Crkva u Rakovici

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Mi smo ovdje kilometar i pol od epicentra potresa. Bio sam budan kad je počelo tresti i treslo je dobrih desetak sekundi, baš onako čudno, vrlo neugodno. Osim na crkvi, manja su oštećenja i na dimnjaku općinske zgrade s kojega je palo nekoliko komada opeke. Zatečeni smo jer, prema procjeni ugroženosti, ovo područje nema ugroze od potresa, osobno se ne sjećam da je ikada zatreslo - rekao je načelnik Općine Rakovica Miho Bičanić.

Dodao je da ga je jutros nešto poslije sedam sati nazvao ministar Medved, stavio se na raspolaganje zatreba li i odmah je u Rakovicu poslao ljude iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo koji su procijenili oštećenja i zaključili "da nije tako strašno kako se na prvu čini". - Ministar mi je rekao da se njemu u Zagrebu, kad je počeo potres, zatresla šalica kave na stolu pa je odmah išao provjeriti što se događa - rekao je za Jutarnji načelnik Bičanić. Rakovica ima 2250 stanovnika.

image

Miho Bičanić, načelnik Rakovice

Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Tresao mi se krevet"

Njemu i gradonačelnici Slunja Mirjani Puškarić telefoni zvone od ranog jutra, uplašeni građani, poučeni primjerima snažnih potresa u Zagrebu i na Banovini, pitaju ih ima li kakvih podataka seizmologa o mogućim daljnjim potresima, no to im nisu mogli reći. - Objavljeni su samo fiksni brojevi telefona, a danas je praznik pa u uredu očigledno nema nikoga, a ne znam kako do nekoga doći kako bismo doznali daljnja predviđanja - rekla je s natruhom čuđenja u glasu Mirjana Puškarić.

image

Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Osim što nju zovu, zove i ona. - Od ranog sam jutra u kontaktu sa službom 112. Pratimo situaciju. Prostiremo se na čak 400.000 četvornih kilometara i imamo 67 naselja i 4200 stanovnika, devet po četvornom kilometru, i morali smo saznati jesu li svi dobro. Zasad je sve u redu - navela je. I sama se probudila u 5.30, nesvjesna da ju je probudio potres, ali odmah je stigao i prvi poziv. Zadnji potres u Slunju dogodio se u 19. stoljeću. - Krški smo kraj i ne bismo očekivali potres, ali očigledno je da nema pravila - rekla je gradonačelnica u svom prvom mandatu.

Potres nije probudio Milana Dabića, kojeg smo zatekli u Rakovici. Iako je iz sela između Petrinje i Kostajnice, a živi u Zagrebu. - U vrijeme zagrebačkog potresa bio sam u Petrinji na godišnjem, a za potresa na Banovini kod kuće u Zagrebu. Da je ovdje zatreslo, rekla mi je susjeda s Banije, koja je zvala da me pita jesam li dobro - rekao je.

image

Milan Dabić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Svoja su iskustva o potresu komentirali pratitelji Facebook profila KAportala. Pratitelj iz Bihaća komentirao je da se i u Bihaću "jako treslo", gospođa iz okolice Karlovca je napisala da živi na šestom katu, "tresao mi se krevet i nije bilo nimalo ugodno".

"Došlo je do manjeg oštećenja na crkvi Svete Jelene Križarice, ali nije ništa strašno - nastale su pukotine na stropu, bočnim zidovima, u kutovima i na stubištu. Trebaju doći stručnjaci iz Zagreba pa ćemo vidjeti", izvijestio je Pavo Martić, župnik iz Rakovice o posljedicama potresa na tom području od srijede ujutro jačine 4,3 stupnja po Richteru.

image

Crkva u Rakovici

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Rekao je da je ista crkva također u potresu prije nekoliko godina pretrpjela manja oštećenja. "Ona je inače u dobrom stanju kao građevina. Tijekom rata je bila porušena, a nakon rata je obnovljena", dodao je.

Kazao je da je osjetio potres. "Bilo je jako, ali kratko, hvala Bogu", komentirao je i dodao da je potres iznenadio župljane, ali da nije čuo da je netko pretrpio štetu na kućama ili gospodarskim objektima.

Općinski načelnik Mihovil Bičanić također je rekao da nitko zasad nije prijavio štetu. "Na staroj zgradi općine je malo oštećen dimnjak", izvijestio je.

image

Načelnik Miho Bičanić

Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:55