U PRAVE RUKE

Veliko priznanje: Varaždin je osvojio nagradu Europskog grada stabala

Kad je Varaždin dobio svog prvog vrtlara, nisu ga imali ni Zagreb ni Beč. Štoviše, za gradom na sjeverozapadu Hrvatske Beč je kasnio tri, Zagreb čak 34 godine

Djelatnici tvrtke Parkovi koji se brinu o održavanju stabala u gradu i gradonačelnik Neven Bosilj

 Željko Hajdinjak/Cropix

Kad je Varaždin dobio svog prvog vrtlara, nisu ga imali ni Zagreb ni Beč. Štoviše, za gradom na sjeverozapadu Hrvatske Beč je kasnio tri, Zagreb čak 34 godine. Bio je to zgodan podatak tijekom stoljeća, da bi se s klimatskim promjenama pokazao i te kako važnim.

Briga Varaždinaca o njihovim stablima priskrbila im je veliku nagradu Europskog vijeća za arborikulturu (European Arboricultural Council) – Europskog grada stabala. Kad se zna konkurencija i raniji dobitnici, zna se i koliko je ova nagrada za struku prestiž, a za Varaždin i Hrvatsku nešto s čime se mogu s pravom mogu hvaliti.

Nagradu koja se dodjeljuje od 2007. godine, prije Varaždina su, koji se s jednog kraja na drugi može prepješačiti za manje od sat vremena, između ostalih dobili Valencia, Malmo, Prag, Amsterdam, Krakow, Moskva, Beč… Mali Varaždin (s)našao se među velikima.

Što to Varaždinci konkretno rade? Dobar odabir kvalitetnih mladica i brinu o pravilnom rastu i razvoju drveća kako bi im osigurali što dulji životni vijek. Zauzvrat dobivaju zelene vizure, ekološke benefite i veću otpornost Varaždina na klimatske promjene.

Početkom svake godine izrađuju operativni plan održavanja javnih zelenih površina, koji uključuje i planove gospodarenja stablima. Lani su, primjerice, uklonili 78 bolesnih i posadili 113 mladih stabala. Kako bi mogli planirati, Varaždinski Parkovi, poput svih razvijenih europskih gradova, imaju i, u Hrvatskoj raritetan katastar gradskog zelenila.

- U urbanim sredinama stabla rastu u ograničenim i oskudnim uvjetima za razvoj s obzirom na dostupan prostor i manjak vode, korisnih mikroorganizama te zbijenije tlo. Sve vrste stabala u takvim uvjetima žive kraće. Stabla u alejama s nekvalitetnim tlom blizu asfaltirane ili betonske staze izložena su raznim stresovima. Često su stabla u gradu preblizu nadzemne instalacije, objekata ili prometnica. Ta stabla često se jače orezuju, što im ne čini dobro.

image

Jelena Sekelj, direktorica tvrtke Parkovi i Neven Bosilj

Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

Problem su i podzemne instalacije, koje su često u zelenim površinama i tada imamo probleme kod prekopa, ali i nedovoljan prostor za razvoj korijena. Najveći izazov drvoreda u ulicama je ograničen prostor za razvoj. Osim toga, na slabiji rast i razvoj stabala u urbanom okolišu, utječu i visoka temperatura, siromašnije i zbijenije tlo, te manjak oborina na mikrolokacijama. Zbog takvih uvjeta stabla ne dožive svoj očekivani životni vijek.

Visoke temperature, dugotrajna suša, obilne oborine i olujni vjetrovi također nepovoljno utječu na stabla. Posebno je to vidljivo u urbanim sredinama. U gradu su temperature više nego u šumama zbog zadržavanja topline, isijavanja asfaltnih i betonskih elemenata tijekom dana, te nedostatka noćnog osvježenja i dugotrajne vlage. U ovim uvjetima stabla slabe i podliježu napadima bolesti i štetnika zbog čega ne mogu živjeti jednako dugo kao stabla u prirodi.

Osim toga, obilne oborine koje natapaju tlo i olujni vjetrovi narušavaju stabilnost korijenskog sustava stabala, te mogu uzrokovati izvale. Kako klimatske promjene utječu na stabla, tako utječu i na sve žive organizme. Imamo nove štetnike i bolesti, a stabla su slaba i podložna njihovim napadima – pojašnjava Jelena Sekelj, direktorica Parkova.

image

Varaždin - grad stabala

Parkovi
image

Varaždin - grad stabala

Parkovi
image

Varaždin - grad stabala

Parkovi

Dobiti nagradu EAC, foruma sa sjedištem u Njemačkoj koji čine delegati iz širokog spektra europskih arborikulturnih organizacija iz 26 zemalja, a čiji je cilj podizanje stručne sposobnosti u struci i u skladu s njihovim načelima, nije lako. The European City of the Trees Award se dodjeljuje gradovima koji se pravilima arborističke struke ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima.

Da Varaždinci misle ozbiljno, pokazuje i činjenica da je gradska tvrtka Parkovi, koja se brine o varaždinskom zelenilu pa je zaslužna za ovu nagradu, za brigu o stablima angažirala magistru urbanog šumarstva, a i sama zapošljava radnike educirane za rad prema novim urbanističkim standardima, nositelje europskih certifikata ""European Tree Worker", te "Visual Tree Assessement". Sve je to, s izradom dokumenta "Strategija planiranja i gospodarenja stablima", piše u obrazloženju dodjele nagrade, koja će Varaždincima službeno biti uručena za koji mjesec, članove komisije uvjerilo da ju dodijele Varaždinu.

– Takva nastojanja jedinstvena u Hrvatskoj, pozicioniraju Varaždin kao lidera u strategiji i izvršenju gospodarenja stablima – napisali su. Spomenuta je i posebna briga o varaždinskom groblju, zaštićenom vrijednošću, a o čijem je spašavanju Jutarnji nedavno pisao. Klimatske su promjene načele tuje koje groblju daju jedinstvenu vizuru i koje su uvelike zaslužne da je groblje i službeno proglašeno jednim od najljepših u Europi, pa Parkovi čine sve da ih bezbolno zamijene novom, otpornijom kulturom.

U zaključku o dodijeli nagrade je istaknuto da "Varaždin svojim proaktivnim upravljanjem, strateškim planiranjem, angažmanom zajednice, povijesnom predanošću i inovativnom suradnjom, ne samo da zadovoljava nego i premašuje kriteriji za nagradu Europski grad stabala".

Direktorica Parkova, Jelena Sekelj, kaže da tvrtka već 72 godine "s ljubavlju uređuje zelene površine, što se odražava na njihovom izgledu i zdravlju biljaka, a uređenost cjelokupnih zelenih površina grada reflektirala se na višegodišnjem priznavanju najuređenijeg grada i dobivanju mnogih nagrada i priznanja za uređenost".

image

Varaždin - grad stabala

Parkovi
image

Varaždin - grad stabala

Parkovi
image

Varaždin - grad stabala

- U asfaltiranim i betoniranim gradovima danas živi većina stanovnika našeg planeta a mi u Varaždinu odlučni smo da se brinemo o tim rijetkim prirodnim oazama kako se ne bi našli na respiratoru. Zato, dok žive stabla, diše i grad – kaže Jelena Sekelj i dodaje: - Svojim površinom, Varaždin nije veliki grad. No, bogatstvo stabala čine, osim gradskih parkova, drvoreda i ostalih javnih površina na kojima se nalaze pojedinačna ili skupine stabala, i stabla u privatnim dvorištima, stabla na površinama u vlasništvu drugih pravnih subjekata i institucija te šume grada Varaždina.

Osim što gradsko komunalno poduzeće Parkovi d.o.o. ulaže ogromne napore u stručnoj brizi za stabla na javnim zelenim površinama i što je po tome prepoznato u Hrvatskoj, ono što nas kao grad ističe od ostalih je da smo postigli sinergiju i suradnju svih poduzeća, institucija, stručnjaka i pojedinaca za zdrava stabla i održivi grad.

image

Djelatnici tvrtke Parkovi koji se brinu o održavanju stabala u gradu i gradonačelnik Neven Bosilj

Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždin će uskoro, kao jedini grad u Hrvatskoj, u okviru međunarodnog projekta ArboCroatia, dobiti Strategiju za planiranje i upravljanje stablima.

- Ponosni smo na nova stabla, ali zbog njih ne rušimo stara. Štoviše, kako bi što dulje opstala koristimo stručne radnike, ovlaštene arboriste, najnovije smjernice u arborikulturi i suvremene dijagnostičke metode. U rješavanju složenih problema s drvećem pristupamo planski i interdisciplinarno, sustavno istražujemo problem, dijagnosticiramo i tražimo odgovarajuća rješenja, pratimo znanstvena istraživanja i primjere dobre prakse. Sve to koristimo kako bi stabla u gradu Varaždinu bila zdrava i imala što duži životni vijek.

Ovom su, europskom titulom, Varaždinci u kratko vrijeme dobitnicima tri značajna priznanja – najboljeg za život, pobjednici su akcije od Izvora do mora i europski su grad stabala.

Ove će godine izabrati svoje "Stablo godine", a pripremaju i Festival stabala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:52